Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 2024-04-24, 4:07 AM

Замулинецький ліцей

Управління ДСЯО в Івано-Франківській області"
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 17
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 26 » Літературна зустріч, яка наповнила серця світлом…
5:12 PM
Літературна зустріч, яка наповнила серця світлом…

  В рамках проведення Тижня дитячого читання в приміщенні шкільної бібліотеки Замулинецького НВК відбулася зустріч із місцевою поетесою, дитячою письменницею Галиною Бритвак.

   Ця подія справила неабиякі враження на всіх, хто знайшов час, щоб завітати в шкільну книгозбірню. Адже в період активного використання сучасних технологій кожен із нас знаходить так мало часу для того, щоб почитати «живу» книгу, вдихнути справжній аромат її сторінок. Саме тому такі заходи є дуже важливими для духовного зростання кожного школяра. 
 Розпочала розмову своїм вступним словом шкільний бібліотекар Зубенко О.В., яка наголосила на важливості читання та великому значенні книги в житті кожної людини. Оксана Василівна представила всім свою гостю - Галину Бритвак. Учениці 5 класу Михайлюк А. та Филипʼюк Т. ознайомили глядачів з біографією письменниці, а також із творчим доробком пані Галини. Після цього бібліотекар надала слово самій авторці, яка спочатку подякувала за запрошення завітати на зустріч, а потім поділилася історією написання першої книги для дітей під назвою: «Пригоди песика пекінесика». Цікаво було спостерігати за присутніми в залі учнями молодших класів.

  

  

  

Адже для багатьох із них це було перше побачення зі справжнім письменником. Прочитавши вже не одну дитячу книжечку Галини Бритвак , ще не всі знали про те, що автор цих пригод – це людина, яку вони так часто зустрічають на вулицях свого села. Тому деякі учні сиділи затамувавши подих й ловили кожне слово письменниці. Їм було цікаво дізнатися про домашніх улюбленців пані Галини- двох пекінесиків, з яких був створений образ головного героя книжки - песика Чуйка. Інсценізації уривків із твору доповнили незабутні враження про книгу . Ілюк Ростислав,учень 5 класу, артистично перевтілившись в головного героя оповідання, розвеселив присутніх своєю дотепною грою. Незабутнім був і виступ Ставарської А.,учениці 3-А класу, яка вміло зіграла роль Настусі. Дівчинка настільки талановито зобразила головну героїню книги, що здалося, ніби образ маленької Настусі творився саме із неї. Роль автора була покладена на Квартюк Х.,ученицю 6 класу, яка також майстерно справилася зі своїм завданням. Неможливо не згадати й про учнів 3-А класу Зубенка В. та Луканюк Е., які зіграли батьків Настусі. Коли діти виконували свої ролі, можна було помітити, як раділа пані Галина, адже персонажі її книг, які раптом ожили в приміщенні шкільної бібліотеки, були такими справжніми й дарували дітям багато щастя.
Не менш емоційним було обговорення й наступної книжки пані Галини «Хитре мишеня». Учениця 4-А класу Рутковська О. виразно зачитала для учнів та вчителів перший розділ із твору. Чітко вимовляючи кожне слово, дівчинка емоційно передала події віршованої казки. Думаю, що ті, хто ще не встиг прочитав цей твір, одразу візьмуть з бібліотеки книгу, щоб помандрувати у світ пригод разом із непосидючими малятами-мишенятами.
    Захопила всіх і розповідь пані Галини про дивовижну Ляльку Аврору, яку вона випадково знайшла на вулиці міста. Як наголосила сама авторка: «В житті не буває випадковостей». Лялька із символічним ім’ям Аврора, яке означає вранішня зоря, стала для пані Галини поштовхом до написання ще однієї дитячої книжечки «Пригоди ляльки Аврори». Поділилася й пані Галина історією, як створювалися ілюстрації до твору. «Під час зйомок передачі «Говорить Україна», на яку я була запрошена, - розповідає письменниця,- спілкуючись із гостями програми, я отримала цінну пораду, що варто спробувати залучити до роботи над створенням ілюстрацій до книги не професійного художника, а учнів. Адже саме вони, діти, можуть побачити в казці й відтворити в своїх малюнках такі деталі-символи, які не помітить дорослий. І я в цьому переконалася, співпрацюючи з вихованцями коломийської школи №1».
    Хочеться сказати, що пані Галина не просто талановитий творець дитячих оповідань, а також і цікавий співбесідник. Адже всіх, хто був присутній на цій літературній зустрічі, полонили її оповіді про світ творчості, саме тому, коли Оксана Василівна запропонувала учням поставити питання письменниці, то діти з радістю відгукнулися на цю пропозицію, адже запитань у дітей назбиралося доволі багато. Уважно слухаючи кожного, пані Галина давала вичерпні відповіді.
  Неможливо не згадати й вдало підібраний бібліотекарем музичний супровід, який налаштовував всіх присутніх на позитивний та спокійний лад.
   Отже, хочу з упевненістю сказати, що літературна подорож вдалася. Підтвердженням цього став колаж, спільно створений усіма учасниками зустрічі. А прикріплене самою письменницею сонце не просто наповнило шкільну бібліотеку яскравим світлом, а також влило в душі учнів та вчителів повні пригорщі добра.
  Завершилася зустріч чарівною піснею «Хай завжди в небі сонце світить» у виконанні ансамблю «Вишиванка»(керівник Ставарський М.М.).
  Ще довго не розходилися учні. Зовсім не хотіли відпускати від себе пані Галину: хтось ставив запитання, які не наважився озвучити на загал, дехто просив поради, як писати твори (адже в школі багато талановитих дітей, які вже спробували «вимережувати щось своє»), а хтось просто стояв і продовжував розглядати ЇЇ - Жінку, у серці якої криється талант Творити.
  Залишився історією ще один прожитий день. Але хочеться вірити в те, що час, проведений у стінах шкільної бібліотеки, де відбулося спілкування з нашою талановитою землячкою, не пройшов безслідно. Адже такі зустрічі є тими джерелами, які живлять наші душі, наповнюючи їх сокровенним, вічним, без чого ми не можемо називати себе справжніми людьми. Тож несімо у світ світло та даруймо його своїм близьким!

Марʼяна Сисак,
вчитель української мови і літератури
Замулинецького НВК «ЗОШ I-III ст.-ДНЗ»
Матеївецької ОТГ

Фото - Романюк Н.С.

Переглядів: 292 | Додав: samulynzischule | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту

Управління ДСЯО в Івано-Франківській області"
Copyright MyCorp © 2024
uCoz